Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka?

Dietetyk potocznie kojarzony jest z osobą wspierającą proces odchudzania. Faktycznie do jego gabinetu często zgłaszają się pacjenci z nadwagą, a stosowanie diety zazwyczaj oznacza spożycie mniejszej liczby kalorii niż przeciętne odżywianie oparte na fast foodach i słodyczach, czego efektem jest utrata wagi. Rola dietetyka wykracza jednak daleko poza układanie diet odchudzających. Niektóre produkty żywnościowe zawierają wiele cennych składników pomocnych w leczeniu różnych chorób, nie tylko związanych bezpośrednio z układem pokarmowym. 

Dieta współczesnego człowieka zwykle zawiera duże ilości cukru, białej mąki, napojów gazowanych, żywności przetworzonej, barwników i konserwantów. Skutkami spożywania tych produktów są m.in. bóle brzucha, próchnica, nadwaga i ogólny spadek energii. Niezdrowe jedzenie niszczy naturalną florę bakteryjną jelit, powodując namnażanie się szkodliwych bakterii i grzybów. Skutkiem tego są nieprzyjemne wzdęcia, zaparcia i biegunki, a także osłabienie całego organizmu m.in. układu immunologicznego. Jeśli odczuwasz takie dolegliwości, to jest to pierwszy sygnał do odwiedzenia dietetyka. Osoby leczące się na przewlekłe choroby często nie są świadome, że ich przyczyna może tkwić w jelitach. Tam również znajduje się remedium. Niezdrowe jedzenie oznacza również spożywanie „pustych kalorii”, czyli produktów dostarczających jedynie energię, a bardzo ubogich w wartościowe substancje takie jak witaminy i mikroelementy. Niedobory pokarmowe również mogą prowadzić do groźnych chorób. 

Dlaczego warzywa są ważne w diecie? 

W większości przypadków specjaliści od żywienia, niezależnie od rodzaju diety, zalecają jedzenie dużej ilości warzyw i kilku owoców dziennie. To grupa produktów, która wspiera organizm w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Świeże warzywa zawierają duże ilości witamin, mikroelementów, błonnika. Warzywa strączkowe są bogate w pełnowartościowe białko. Warzywa zielona zawierają dużo żelaza, pomarańczowe – karotenu, a fioletowe zawierają antocyjany i flawonoidy. Nie każdy jednak może jeść wszystkie te produkty beztrosko. Surowe warzywa mogą podrażniać chory żołądek, brukselka i kapusta są niewskazane przy problemach z tarczycą. Tu właśnie zaczyna się rola dietetyka. Ma on olbrzymią wiedzę na temat substancji zawartych w produktach żywnościowych i ich wpływie na organizm, a także zmianach, jakie zachodzą w produktach żywnościowych (na przykład zmianie indeksu glikemicznego) pod wpływem obróbki termicznej. 

Dieta musi być ułożona tak, by nie zaostrzać występujących u pacjenta dolegliwości, a wspierać organizm w radzeniu sobie z nimi. Porady dietetyka mają duże znaczenie przy takich chorobach jak: cukrzyca,  reumatoidalne zapalenie stawów, alergie, przewlekłe infekcje, choroba Hashimoto. Mają także ważną rolę w rekonwalescencji po ciężkich chorobach i wypadkach. Dietetyk nie tylko powie ci, co jeść, ale również o jakiej porze i jak przygotowane. Podpowie też, jak radzić sobie ze szkodliwymi zachciankami, którym trudno się oprzeć. 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.